Programfejlesztés

Programajánló

WebPosition
Számlázó program
Szlovák számlázó program
iTruck 2007 termékoldal
WAREHOUSE 2008
Interactive Media Studio
Partnermail
PDF Sign termékoldal
DBMyne
Certificate 2006 terméloldal
SimpleFont 2.0 termékoldal
HelloCaptcha

Pixelfont szerkesztő – SimpleFont

Pixelfont szerkesztő programunkról többet tudhat meg a termék honlapján, az alábbi internetcímen: http://www.simplefont.com .


Az általunk kifejlesztett SimpleFont program egy nemzetközi piacra szánt betűtípus szerkesztő program. A SimpleFont a betűtípusok egy speciális fajtája, az úgynevezett pixelfont-ok elkészítéséhez nyújt segítséget. Pixelfont-ot általában alacsony felbontású eszközökön használnak, mint például a monitor vagy a mobiltelefonok kijelzője.


Ha egy hagyományos betűtípust kis méretben (8 pont) használunk, a betűk nehezen olvashatóvá válhatnak. Ez általában két okra vezethető vissza. A manapság használt grafikus rendszerek a betűk széleit életlenítik (anti-aliasing). Ez kis méretekben a betűk elkentségét okozza. A másik probléma az, hogy a karakterekben található zárt görbék (például a kör) belső területe a kis felbontás miatt kitöltődik. Ezen problémák megoldására jelentek meg a piacon az úgynevezett pixelfontok.


A pixelfont vektoros alapú betűkészlet, tehát nagyítható, viszont a betűk építőkövekből (pattern) állnak. Az építőkövek egy négyzetrácson vannak elhelyezve a betűben. Az építőkövek általában négyzet alakúak, hogy a rájuk eső pixelt maximálisan kitöltsék, de ha a betűtípus nagy méretekben van használva, elképzelhető más formájú építőkő is, például kör, kereszt, rombusz. A SimpleFont-hoz sokféle építőkövet készítettünk, így a program használója szabadon engedheti a fantáziáját a betűtípusok készítése közben.


A SimpleFont-tal pontonként rajzolhatók meg a betűk, de többféle rajzolóeszköz készült a programhoz. A leghasznosabb funkció a háttér kikövetése (trace). Egy SimpleFont projekthez megadható háttérkép. A háttérkép lehet kép (GIF, JPEG, BMP), vagy betűtípus (TTF). A trace gomb megnyomása után a program megkeresi azt a pixelfont karaktert, ami a legjobban hasonlít a háttérképhez. Durván fogalmazva a trace algoritmus oda rak építőkövet, ahol a háttérképen a pontok száma kitölti legalább a cella felét. Természetesen használhatók a hagyományos rajzolóeszközök is (kör, ellipszis, téglalap) a beűk megrajzolásához.


Reméljük, hogy sikerült ízelítőt adnunk a SimpleFont használatából. Elég nehéz írásban illusztrálni a program működését. Érdemes inkább a gyakorlatban kipróbálni a SimpleFont-ot. Készítettünk egy ingyenes próbaverziót is, amely letölthetõ a http://www.pixelfont.eu internetoldalról.